Info

taloustohtori.luke.fi/rannikkokalastus

taloustohtori.luke.fi/sv/kustfiske

taloustohtori.luke.fi/en/coastal-fishing

Tjänsten erbjuder en översikt över det finansiella läget inom småskaligt kustfiske i Finlands havsområde baserad på senaste resultaträkningsinformation. Med småskaligt kustfiske avses fiskeföretag vars fiske i regel sker med fasta fångstredskap från fartyg som är under 10 meter långa.

Källmaterialet utgörs av kustfiskarnas resultaträkningsuppgifter, som samlas in genom Naturresursinstitutets årliga bokföringsenkät. Enkäten skickas till näringsidkare vars beräknade fångst är över 5 000 euro per år. På så sätt är urvalet 15–20 procent per år av hela populationen. Omsättningen för urvalet utgör cirka 90 procent av den totala omsättningen för kustfisket. Detta urval som lämnat resultaträkningsuppgifter har med statistiska metoder generaliserats för att gälla hela kustfisket. Materialet är tillgängligt för Naturresursinstitutet året efter bokslutsåret. Därför gäller de senaste resultaträkningsuppgifterna vanligen året före publiceringsåret.

Tjänsten består av två delar:

1.      Resultaträkningarna för en tidsserie som inleds från 2008 och för enskilda räkenskapsår, klassificerade enligt omsättning och typ av fångstredskap.

2.      Utskrifter som användaren fastställt (”Egna val”):I avsnittet ”Egna val ” kan användaren välja den rapport som hen vill ha och företagens klassificeringsfaktorer enligt vilka materialet klassificeras i grupper vid beräkning av gruppmedelvärden och -summor (klassificerare). Rapporterna kan sökas även på svenska och engelska.

Producenterna av Ekonomidoktorns tjänst Kustfiske:

Tjänstens innehåll:

Luke Statistiktjänster / Markku Kärnä, Joonas Valve, Heidi Pokki

Ekonomidoktorns tekniska genomförande:

Luke Statistiktjänster / Arto Latukka

Användargränssnittet för webbtjänstens Kustfiske:

Luke Statistiktjänster/Jussi Iltanen

Tjänstens grafiska design:

Sofis Design Oy och Lukes kommunikationsenhet