Kannattavuuskerroin
Kannattavuuskerroin lasketaan jakamalla maataloustulo (SE420) yrittäjäperheen omien tuotannontekijöiden vaihtoehtoiskustannuksella ts. palkka- ja korkovaatimuksen summalla.
Kun kannattavuuskerroin on 1.0, kokonaistuotto riittää kattamaan kaikki kustannukset ml. omien tuotannontekijöiden kustannukset ja yrittäjänvoitto on nolla. Suhteellisena tunnuslukuna kannattavuuskerroin soveltuu hyvin vuosien välisiin vertailuihin samoin kuin eri kokoluokkien ja eri tuotantosuuntaa harjoittavien tilojen vertailuihin.
Maataloustulo voidaan jakaa kannattavuuskertoimen avulla suhteellisesti yrittäjäperheen omien tuotannontekijöiden tuotoiksi ts. työn ja pääoman tuotoiksi. Kun tuntipalkkavaatimus ja korkovaatimus (%) kerrotaan kannattavuuskertoimella, saadaan työn tuotto tuntia kohti ja pääoman tuotto (%). Tällöin työ ja pääoma arvostetaan samanarvoisiksi tuotannontekijöiksi.