Yritysten luokittelu
Yritysten luokittelu
Palvelu tarjoaa julkisesti tilivuoden 2006 turkistaloustulokset. Julkaistavat tulokset ovat aina vähintään neljän yrityksen ryhmästä laskettuja keskiarvoja.
Kannattavuuskirjanpitoon kuuluville turkistarhaajille palvelu tarjoaa heidän omien yritystensä tulokset tilivuodesta 2019 lähtien.
Toimialaluokittelu
Yritysten toiminta jaetaan eri toimialoihin, joita ovat maatalous, puutarhatalous, metsätalous, porotalous, mehiläistalous, turkistarhaus ja muu yritystoiminta. Sekä yritysten tuotot ja kulut että myös tase-erät jaotellaan edellä mainittuihin toimialoihin. Turkistarhauksen tulokset sisältävät vain yritysten turkistarhaus toimialan tuotto-, kustannus- ja tase-erät.
Alueluokittelu
Turkistarhauksessa yritysmäärä ei riitä alueittaisiin tuloksiin. Tuotantoprosessi on toisaalta niin samanlainen eri alueilla, että alue ei juurikaan vaikuta taloustuloksiin.
Tuotantosuunta- ja tilakokoluokittelu
Ryhmittelyssä turkistilat on luokiteltu kolmeen tuotantosuuntaan: minkkitiloihin, kettutiloihin sekä yhdistelmätiloihin ja neljään taloudellisen tilakoon mukaiseen tilakokoluokkaan.
Luokittelu perustuu EU:n maatilatypologian mukaisesti laskettuihin ns. output-katteisiin.
Siitosminkille ja siitosketulle määritettiin ensin keskimääräisen pentumäärän ja nahkojen hintojen perusteella taloudelliset output-katteet. Tilan taloudellinen koko saatiin kertomalla eläinmäärät niiden output-katteilla ja laskemalla näin saadut katteet yhteen. Tila luokiteltiin minkkitilaksi, mikäli 90 % tilan output-katteesta tuli minkeistä sekä vastaavasti kettutilaksi, mikäli 90 % tilan output-katteesta tuli ketuista. Mikäli kumpikaan näistä rajoista ei ylittynyt, tila luokiteltiin yhdistelmätilaksi.
Yrityksistä kahdeksan luokittui minkkitiloiksi, yhdeksän kettutiloiksi sekä kahdeksan yhdistelmätiloiksi, joilla on sekä minkkejä että kettuja.
Turkistilojen kokoluokat taloudellisen koon mukaan:
Luokka Alaraja, euroa Yläraja, euroa
1 0 <90 000
2 90 000 150 000
3 150 000 275 000
4 >275 000
Tulosten painotus
Tutkimuksessa mukana olevat turkistilat ovat keskimääräistä suurempia ja niiden kannattavuuskin saattaa olla keskimääräistä parempi. Yrityksistä saatuja tuloksia painottamalla voidaan kuitenkin laskea keskimääräisten suomalaisten turkisyritysten tulos ja kannattavuus. Painotus perustuu yritysten lukumääriin eri tuotantosuunnissa ja tilakokoluokissa.
Tulosten painottamiseksi kaikki Suomen turkistilat luokiteltiin vastaavalla tavalla tuotantosuuntiin ja tilakokoluokkiin. Tutkimustiloille laskettiin painokertoimet sen perusteella, kuinka suurta tilamäärää ne omassa tuotantosuunnassaan ja kokoluokassaan edustivat koko Suomen vastaavien luokkien turkistiloista.
Tarkastelussa tutkimustiloista ja koko maan turkistiloista jätettiin pois pienimmät tilat, joilla taloudellinen tilakoko jäi alle 90 000 euron. Perusjoukon kaikkiaan 1 172 tilasta näitä tiloja oli 239 (20 %) sekä tutkimustiloista yksi kettutila.