Yritysten luokittelu
Toimialat
Kannattavuuskirjanpitoyritysten toiminta jaetaan eri toimialoihin, joita ovat maatalous, puutarhatalous, metsätalous, porotalous ja muu yritystoiminta. Yritysten tuotot ja kulut sekä tase-erät kohdistetaan näille toimialoille. Taloustohtorissa ovat näkyvissä vain maa- ja puutarhatalouden tulokset.
Alueet
Verkkopalvelu tarjoaa lähes kaikki kuntajakoon pohjautuvat aluejaottelut. Tulosjulkistuksissa käytetään kuitenkin pääasiassa tukialuejakoa (A, B, C1, C2, C2p, C3 ja C4). Tuloksia saa myös maakunnittain, ProAgria-alueittain, LFA-alueittain, FADN-alueittain, suuralueittain (NUTS2) sekä maaseututyyppeittäin.
Standardituotokset
Tilan tuotantosuunnan ja kokoluokan määrittely perustuu EU:n maatilatypologiassa määritettyihin standardituotoksiin (Standard Output, SO). Standardituotos kuvaa tietystä viljelykasvista tai tuotantoeläimestä saatavaa laskennallista myyntituottoa.
Standardituotokset lasketaan maakunnittain jokaiselle viljelykasville ja tuotantoeläimelle viiden vuoden keskiarvoina. Tuottoihin luetaan vain myynnistä saadut tuotot ilman mitään tukia.
Standardituotokset 2013
Yllä olevasta linkistä avautuu Excel-tiedosto, josta löytyvät viljelykasvien ja kotieläinten alueittaiset standardituotokset.
Taloudellinen koko
Yrityksen viljelykasvien pinta-alat ja kotieläinmäärät kerrotaan tuotekohtaisilla standardituotoksilla. Tulojen summana saadaan yrityksen taloudellinen tilakoko.
Kun taloudellinen koko on vähintään 8 000 euroa, yritys kuuluu ryhmään, jonka tuloksia seurataan kannattavuuskirjanpidossa.
Yritykset jaetaan taloudellisen koon mukaan luokkiin seuraavasti:
alaraja, € – yläraja, €
8 000 – 15 000
15 000 – 25 000
25 000 – 50 000
50 000 – 100 000
100 000 – 250 000
250 000 – 500 000
500 000 – 750 000
750 000 – 1 000 000
1 000 000 – 1 500 000
1 500 000 –
Tuotantosuunta
Yrityksen tuotantosuunnan laskemiseksi eri tuotteista tai tuoteryhmistä tulevia standardituotoksia verrataan yrityksen taloudelliseen kokoon. Jos vähintään 2/3 taloudellisesta koosta muodostuu yhdestä tuotteesta, kuuluu yritys tätä tuotetta vastaavaan tuotantosuuntaan. Ellei tällaista tuotetta löydy, tila luokittuu sekatilaksi.
Taloustohtorin perustulostuksissa käytettäviä tuotantosuuntia ovat: viljatilat, muu kasvinviljelytilat, kasvihuoneyritykset, avomaapuutarhatilat, lypsykarjatilat, muut nautakarjatatilat, lammas- ja vuohitilat, sikatilat, siipikarjatilat ja sekatilat.
Tuotantosuunnat voidaan jakaa usein edelleen tuotantohaaroihin, kuten esimerkiksi sikatilat porsastuotantoa, sianlihan tuotantoa sekä yhdistelmätuotantoa harjoittaviin.
Luokitteluesimerkkejä (lypsykarja, sikatalous, viljanviljely)
Yllä olevasta linkistä avautuu pdf-tiedosto, jossa on muutamia esimerkkitilojen tuotantosuuntalaskelmia
Maatilan tuotantosuunnan ja taloudellisen koon laskentapohja
Yllä olevasta linkistä avautuu Excel-tiedosto, jossa voi laskea maatilan tuotantosuunnan. Tulos voi poiketa EU:n maatilatypologian mukaisesta luokittelusta sekamuotoisten tilojen osalta. Laskentapohjan tuloksia ei tule käyttää virallisissa yhteyksissä.
Posteri – Maataloustieteen päivät 2018
Yllä olevasta linkistä avautuu posteriesitys (pdf) standardituotoksista ja maatilojen luokittelusta.
Painotus
Kirjanpitotilat ovat keskimääräistä suurempia, ja niiden kannattavuuskin saattaa olla keskimääräistä parempi. Kirjanpitotiloilta saatuja tuloksia painottamalla voidaan kuitenkin laskea keskimääräisten suomalaisten maatilojen taloustulokset. Painotus perustuu kaikkien päätoimisten maatalous- ja puutarhayritysten lukumääriin eri tukialueilla, tuotantosuunnissa ja tilakokoluokissa kunakin tilikautena.