Tuottavuuslaskenta

Kokonaistuottavuus kuvaa tuotantotoiminnan sisäistä hyötysuhdetta. Se kuvaa yrityksen suorituskykyä tuotantopanosten muuttamisessa tuotoksiksi. Se saadaan kun tuotannon kokonaismäärä jaetaan tuotannon saamiseksi käytetyllä panosmäärällä. Tuottavuuteen eivät vaikuta tuotteiden ja panosten hinnoissa tapahtuneet muutokset tai yritystuet.

Käyttämällä panos- ja tuotekomponenttien painoina kahden peräkkäisen vuoden (t) aritmeettisia keskiarvoja (Törnqvist-Theil approximaatio), indeksi saadaan kaavasta:

missä
Qt = Divisia indeksi hetkellä t
Sjt = tuotantopanoksen (tuotteen) j kustannus (tuotto) – osuus kaikista tuotantopanoshankinnoista (tuotoksista) hetkellä t
qjt = tuotantopanoksen (tuotteen) j määrä hetkellä t
k = tuotantopanosten (tuotteiden) lukumäärä

Laskenta Maatalouden tuottavuuskehitys-palvelussa

Tuottavuusindeksit lasketaan kullekin tuotantosuunnalle ryhmänä. Tarkasteluun sisältyy yrityksittäin enimmillään noin 90 tuottoerää ja noin 90 kustannuserää. Tuottoerät jaetaan Tilastokeskuksen maatalouden tuottajahintaindekseillä ja kustannuserät jaetaan Tilastokeskuksen maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindekseillä. Näin siirrytään tarkastelemaan tuotos- ja panoseriä.

Kutakin tuotoserää painotetaan tarkasteluvuoden ja edellisen vuoden keskimääräisellä tuotto-osuudella. Vastaavasti kutakin panoserää painotetaan tarkasteluvuoden ja edellisen vuoden keskimääräisellä kustannusosuudella.

Painotettujen tuotoserien summa jaetaan painotettujen panoserien summalla (normalisoiduilla). Näin saadaan vuosien välistä tuottavuuskehitystä kuvaava tuottavuusindeksi.

Tuottavuusindeksit lasketaan ryhmittäin. Yrityksiä painotetaan normaalisti Taloustohtorin painotusjärjestelmällä alueittain, tuotantosuunnittain ja tilakokoluokittain. Näin tulokset saadaan edustaviksi. Tarkasteltavan vuosijakson keskimääräinen tuottavuus lasketaan yksittäisten vuosittaisten tuottavuusindeksien geometrisena keskiarvona.

Palvelun jatkokehitys

Järjestelmää tullaan laajentamaan jatkossa siten, että tuottavuudet lasketaan myös erikseen jokaiselle kannattavuuskirjanpitotilalle. Näin tuloksia voidaan jatkossa tarjota yrityskohtaisena kirjanpitotiloille. Mikäli tulokset lasketaan yrityksittäin, painotetaan näiden tuottavuusindeksejä nimenomaan tuottosummalla laskettaessa ryhmän keskiarvotuottavuutta. Tämän jälkeen tuloksia painotetaan normaalisti Taloustohtorin painotusjärjestelmällä alueittain, tuotantosuunnittain ja tilakokoluokittain.

Tuotto- ja kustannuserät jaetaan indekseillä, kun näitä eriä muutetaan tuotos- ja panoseriksi. Jatkossa on tavoitteena siirtyä käyttämään aluksi aluekohtaisia ja myöhemmin yrityskohtaisia hintoja kaikissa tapauksissa, joissa hintatietoja on saatavissa.