Maatalous- ja puutarhayritysten luokittelu

Maatalous- vai puutarhayritys

Rakennekehitysennusteaineistossa ovat mukana kaikki aktiiviset maatalous- ja puutarhayritykset.

Maatalousyrityksellä tarkoitetaan ns. aktiivitilaa, jolla on käytössä olevaa maatalousmaata vähintään yksi hehtaari tai jolla on kotieläimiä vähintään yhden eläinyksikön verran.

Puutarhayrityksellä tarkoitetaan maatalous- tai puutarhayritystä tai muuta yksikköä, joka viljelee puutarhakasveja myyntiä varten. Myyntituotannoksi katsotaan myös omalle tilalle jatkojalostukseen menevä tuotanto. Avomaatuotannossa pienin mukaan otettu ala on kasvilajista riippuen 10-30 aaria ja kasvihuoneviljelyssä 10 neliömetriä.

Standardituotokset

Tilan tuotantosuunnan ja kokoluokan määrittely perustuu EU:n maatilatypologiassa määritettyihin standardituotoksiin (Standard Output, SO). Standardituotos kuvaa tietystä viljelykasvista tai tuotantoeläimestä saatavaa laskennallista myyntituottoa.

Standardituotokset lasketaan maakunnittain jokaiselle viljelykasville ja tuotantoeläimelle viiden vuoden keskiarvoina. Tuottoihin luetaan vain myynnistä saadut tuotot ilman mitään tukia.

Standardituotokset 2013
Yllä olevasta linkistä avautuu Excel-tiedosto, josta löytyvät viljelykasvien ja kotieläinten alueittaiset standardituotokset.

Taloudellinen koko

Yrityksen viljelykasvien pinta-alat ja kotieläinmäärät kerrotaan tuotekohtaisilla standardituotoksilla. Tulojen summana saadaan yrityksen taloudellinen koko, eli laskennallinen liikevaihto.

Kun taloudellinen koko on vähintään 8 000 euroa, yritys kuuluu ryhmään, jonka tuloksia seurataan kannattavuuskirjanpidossa.

Yritykset jaetaan taloudellisen koon mukaan luokkiin seuraavasti:

Tuotantosuunta

Yrityksen tuotantosuunnan laskemiseksi eri tuotteista tai tuoteryhmistä tulevia standardituotoksia verrataan yrityksen taloudelliseen kokoon. Jos vähintään 2/3 taloudellisesta koosta muodostuu yhdestä tuotteesta, kuuluu yritys tätä tuotetta vastaavaan tuotantosuuntaan. Ellei tällaista tuotetta löydy, tila luokittuu sekatilaksi.

Taloustohtorin perustulostuksissa käytettäviä tuotantosuuntia ovat: viljanviljely, muu kasvinviljely, kasvihuonetuotanto, avomaatuotanto, lypsykarjatalous, muu nautakarjatalous, lammas- ja vuohitalous, sikatalous, siipikarjatalous ja sekamuotoinen tuotanto.

Tuotantosuunnat voidaan jakaa usein edelleen tuotantohaaroihin, kuten esimerkiksi sikatilat porsastuotantoa, sianlihan tuotantoa sekä yhdistelmätuotantoa harjoittaviin.

Luokitteluesimerkkejä (lypsykarja, sikatalous, viljanviljely)
Yllä olevasta linkistä avautuu pdf-tiedosto, jossa on muutamia esimerkkitilojen tuotantosuuntalaskelmia.