Maatalous- ja puutarhayritysten luokittelu
Maatalous- ja puutarhayritykset
Taloustohtorin Rakennekehitys –palvelu perustuu Luken laajennettuun Maatalous- ja puutarhayritysrekisteriin. Aineistossa ovat mukana kaikki aktiiviset maatalous- ja puutarhayritykset.
Maatalousyrityksellä tarkoitetaan ns. aktiivitilaa, jolla on käytössä olevaa maatalousmaata vähintään yksi hehtaari tai jolla on kotieläimiä vähintään yhden kotieläinyksikön verran.
Puutarhayrityksellä tarkoitetaan maatalous- tai puutarhayritystä tai muuta yksikköä, joka viljelee puutarhakasveja myyntiä varten. Myyntituotannoksi katsotaan myös omalle tilalle jatkojalostukseen menevä tuotanto. Avomaalla pienin mukaan otettu ala kasvilajista riippuen 10-30 aaria ja kasvihuoneviljelyssä 10 neliömetriä.
Palvelutoimintoihin kuuluvat ravi-, ratsastus- ja tallitoiminta ei ole maataloutta, mutta myös nämä tilat sisältyvät aineistoon, koska tiloilla on usein myös muita kotieläimiä ja tiloilla tuotetaan myös muita maa- ja puutarhataloustuotteita. Hevoset jätetään kuitenkin huomiotta tilojen taloudellista tilakokoa ja tuotantosuuntaa laskettaessa.
Standardituotokset
Yritysten tuotantosuunta-, tuotantohaara- ja tilakokoluokittelu perustuu kullekin kasville ja eläinlajille maakunnittain (Nuts3-alueet) määritettyihin standardituotoksiin, SO-euroihin (Standard Output). Standardituotos on kunkin eläimen tai kasvihehtaarin euromääräinen myytävissä oleva tuotto sisältäen myös välituotteet.
Standardituotokset lasketaan maakunnittain jokaiselle viljelykasville ja tuotantoeläimelle viiden vuoden keskisatoihin ja keskituotoksiin ja hintoihin perustuen. Standardituotokset eivät sisällä tukia.
Kullekin maatalousyritykselle on määritetty taloudellinen tilakoko tilan standardituotossummaan perustuen sekä tuotantosuunta ja tuotantohaara standardituotoksen koostumukseen perustuen.
Yllä olevasta linkistä avautuu Excel-tiedosto, josta löytyvät viljelykasvien ja kotieläinten alueittaiset standardituotokset.
Taloudellinen koko
Yrityksen viljelykasvien pinta-alat ja kotieläinmäärät kerrotaan tuotekohtaisilla standardituotoksilla. Näiden summana saadaan yrityksen taloudellinen koko, eli laskennallinen liikevaihto.
Yritykset jaetaan taloudellisen koon mukaan luokkiin alla esitetysti. Rakennekehityspalvelu sisältää myös pienet maatalous- ja puutarhayritykset, joilla standardituotos jää alle 2000 euron.
Tuotantosuunta
Yrityksen tuotantosuunnan laskemiseksi eri tuotteista tai tuoteryhmistä tulevia standardituotoksia verrataan keskenään. Jos vähintään 2/3 standardituotossummasta muodostuu yhdestä tuotteesta, kuuluu yritys tätä tuotetta vastaavaan tuotantosuuntaan. Ellei tällaista tuotetta löydy, tila luokittuu sekatilaksi.
Taloustohtorin perustulostuksissa käytettävät tuotantosuunnat ovat: viljatilat, muut kasvinviljelytilat, kasvihuoneyritykset, avomaapuutarhayritykset, lypsykarjatilat, muut nautakarjatilat, lammas- ja vuohitilat, sikatilat, siipikarjatilat, sekatilat sekä luokittumattomat tilat.
Tuotantosuunta ”luokittumattomat” sisältää tilat, joille ei ole kyetty määrittämään tuotantosuuntaa. Ne viljelevät kasveja, joiden tuotantoa ei voida tukiehtojen mukaan korjata/myydä. Tällöin näillä tiloilla ei ole tuotteita,joista muodostuu standardituotosta, eikä niille näin voida määrittää siihen perustuen tärkeintä kasvia, jonka mukaan tuotantosuunta määritettäisiin.
Palvelussa tuotantosuunnat jaetaan edelleen tuotantohaaroihin, kuten esimerkiksi tuotantosuunta ”sikatilat” jaetaan edelleen porsastuotantoa, sianlihan tuotantoa sekä yhdistelmätuotantoa harjoittaviin tiloihin.
Yllä olevasta linkistä avautuu pdf-tiedosto, jossa on muutamia esimerkkitilojen tuotantosuuntalaskelmia.