Maatalous- ja puutarhayritysten luokittelu

SAS Output

Maakunnat Suomessa on 20 maakuntaa. Maakunnat muodostavat EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin käyttämän NUTS3 -alueluokitustason (NUTS = Nomenclature of Territorial Units for Statistics).
Suuralueet

Suuralueet ovat maakunnista muodostettuja tilastoyhteyksissä käytettäviä alueita. Suuralueet muodostavat EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin käyttämän NUTS2 -alueluokitustason (NUTS = Nomenclature of Territorial Units for Statistics).
ELY-keskukset (Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset)

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) on perustettu 1.1.2010. ELY-keskuksiin on koottu entisten TE-keskusten, alueellisten ympäristökeskusten, tiepiirien sekä lääninhallitusten liikenne- ja sivistysosastojen tehtäviä ja palveluita. ELY-keskuksia on yhteensä 15. Lisätietoja: www.ely-keskus.fi
ProAgria-keskukset

ProaAgria-keskukset ovat maatalouden nauvontajärjestön alueellisia organisaatioita. ProAgria-keskuksia on yhteensä 11. Osa keskuksista on ruotsinkielisiä ja niiden maantieteelliset toiminta-alueet ovat vähintään osittain päällekkäiset suomenkielisten keskusten kanssa. Lisätietoja: www.proagria.fi
ProAgria-keskukset

ProaAgria-keskukset ovat maatalouden nauvontajärjestön alueellisia organisaatioita. Taloustohtorissa on tarjolla myös vanha ProAgria-keskusjako, jossa keskuksia oli yhteensä 20. Osa keskuksista on ruotsinkielisiä ja niiden maantieteelliset toiminta-alueet ovat vähintään osittain päällekkäiset suomenkielisten keskusten kanssa. Lisätietoja: www.proagria.fi
FADN -alueet / FSDN -alueet

FADN-aluejakoa käytetään pääasiassa EU-yhteyksissä (FADN = Farm Accountancy Data Network). Vuodesta 2024 käytössä olevassa FADN-aluejaossa alueet on muodostettu maakuntajaon pohjalta alla olevan mukaisesti. Samaa aluejakoa käytetään myös 2025 käynnistyvässä FSDN-seurannassa.
- Etelä-Suomen FADN-alue (Uusimaa, Itä-Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa, Ahvenanmaa)
- Pohjanmaan, Sisä- ja Pohjois-Suomen FADN-alue (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu, Lappi)
FADN-alueet

FADN-aluejakoa käytetään pääasiassa EU-yhteyksissä (FADN = Farm Accountancy Data Network). Suomen FADN-alueet oli muodostettu maakuntajaon pohjalta. Vuodesta 2024 lähtien FADN-alueita on kaksi. Tilivuoteen 2023 asti FADN-alueita oli neljä ja ne muodostuvat seuraavasti:
- Etelä-Suomi (Uusimaa, Itä-Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa, Ahvenanmaa)
- Sisä-Suomi (Keski-Suomi, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala)
- Pohjanmaa (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa)
-- Pohjois-Suomi (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Lappi)
Tukialueet Suomi on jaettu maataloustukien hallinnointia ja maksatusta varten tukialueisiin. Nykyisessä tukialuejaossa Suomi on jaettu kahteen vyöhykkeeseen AB ja C.
Tukialueet, vanha jako

Suomi on jaettu maataloustukien hallinnointia ja maksatusta varten tukialueisiin. Nykyisessä alueluokittelussa Suomi on jaettu kahteen tukialueeseen. Taloustohtori-sivuston monissa palveluissa tuloksia tarjotaan myös vanhalla tarkemmalla tukealuejaottelulla, jossa tukialueita on seitsemän: A, B, C1, C2, C2p C3, C4.
Maaseututyypit

Maaseutupolitiikan alueellisen suunnittelun ja toteuttamisen pohjana käytetään maaseudun luokittelua kolmeen eri maaseututyyppiin: kaupunkien läheiseen maaseutuun, ydinmaaseutuun ja harvaan asuttuun maaseutuun. Kaupungit ovat tyypittelyssä omana luokkanaan. Maaseututyypittely on kuntapohjainen.