Usein kysytyt kysymykset

Miksi kartat ovat niin pieniä, että niistä ei näy peltolohkoja?

Nykyinen SAS-ohjelmistolla tehty kartta tiivistää kaiken yhdelle sivulle. Todelliseen mittakaavaan piirretyt peltolohkot eivät näy kartassa, jos lohkot on kaukana toisistaan. Jos kaikki peltolohkot on lähellä toisiaan, niin sitten kartta visualisoi kohtuullisesti.

PeltoOptimiin ollaan liittämässä uutta karttajärjestelmää, jossa kartalla voi liikkua ja sitä voi suurentaa. Se perustuu OpenStreetMap -järjestelmään.
PeltoOptimissa on esimerkkinä uudesta kartasta Luken tutkimusmaatila: Lohkokohtaiset tulokset -> Lohkokartat -> Tutkimusmaatila.
Tavoitteena on saada uusi karttajärjestelmä tarjolle niin nopeasti kuin mahdollista.
Taulukoista on sinänsä saatavissa kaikki samat tiedot kuin kartoistakin.


Miten saan käyttäjätunnuksen ja salasanan PeltoOptimiin?

Luke lähettää käyttäjätunnukset ja salasanat niille maatalousyrittäjille, joiden peltolohkotietoja on saatavissa PeltoOptimissa.

Luke lähetti PeltoOptimi-tunnukset 25.3.-26.3.2021 noin 1 100 tilalle, jotka sijaitsevat pääosin Lounais-Suomessa. 

Seuraavaksi PeltoOptimi -tulokset tarjotaan Luken kannattavuuskirjanpitotiloille. Perusluokitustiedot voidaan tarjota kaikille kirjanpitotiloille eri puolille Suomea. Nopein tapa päästä mukaan on liittyä ProAgrian kautta kannattavuuskirjanpitoon. Kannattavuuskirjanpito ja kaikki sen yhteydessä tarjottavat talousraportit ovat täysin ilmaisia maatalousyrittäjille.   

Miksi kaikille lohkoilleni ei ole saatavissa luokittelutuloksia?

Luokittelutulokset on tehty pidemmällä aikajänteellä useamman vuoden aikana. Katseluoikeudet tuloksiin perustuvat vuoden 2017 ja 2020 peltolohkohallintaan.

Mikäli peltolohkot ovat kartoissa ja taulukoissa harmaita, luokittelutuloksia ei ole tarjolla. Luokittelutiedot on määritetty vain niille peruslohkoille, joilla suurin kasvulohko tai yleisin kasvi on yli 70 % peruskohkon pinta-alasta. Luokituksia ei voida tehdä kasvulohkoittain. Joiltain osin luokitukset voivat puuttua myös siksi, että peltolohkoille ei ole ollut saatavissa satelliittikarttatietoja peltolohkojen kasvukunnon määrittämiseen.

Luokittelutuloksia voi puuttuu myös siksi, että maatalousyrittäjä on viime vuosina ostanut tai vuokrannut uutta peltoa. Peltolohkotiedoista (rekisteri) on myös puuttunut lohkotietoja tietyiltä vuosilta, vaikka maatalousyrittäjä on viljellytkin lohkoja jatkuvasti. Myös syystä tai toisesta tapahtuneet muutokset peltolohkojen numeroinnissa vaikeuttavat luokittelutietojen löytymistä ja yhdistämistä maatalousyrittäjän hallinnassa oleviin peltolohkoihin. 

Miksi vuosien 2017 ja 2020 luokittelutulokset on täsmälleen samat, vaikka on ollut muutoksia viljelykasveissa yms. ?

Luokittelutulokset on tehty pidemmällä aikajänteellä useamman vuoden aikana, mutta yksittäiselle peltolohkolle luokitus on tehty vain kerran. Vaikka tuloksia voidaan katsoa sekä vuoden 2017 ja 2020 peltolohkohallintaan mukaan, nähdään niistä yksittäisen saman pysyneen peltolohkon osalta siis vain yksi ja sama luokittelutulos.

Jatkossa tiedonkäsittely tehostuu ja näköpiirissä on, että luokittelutuloksia voidaan päivittää/uudistaa jatkossa jopa vuosittain, jolloin luokittelutulokset tulevat muuttumaan.