Aluejaot

Rakennekehitys-verkkopalvelussa on valittavissa useita erilaisia aluejakoja.

Maakunnat

Suomessa on 20 maakuntaa. Maakunnat muodostavat EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin käyttämän NUTS3 -alueluokitustason (NUTS = Nomenclature of Territorial Units for Statistics).

Suuralueet

Suuralueet ovat maakunnista muodostettuja tilastoyhteyksissä käytettäviä alueita.

ELY-keskukset (Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset)

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) on perustettu 1.1.2010. ELY-keskuksiin on koottu entisten TE-keskusten, alueellisten ympäristökeskusten, tiepiirien sekä lääninhallitusten liikenne- ja sivistysosastojen tehtäviä ja palveluita. ELY-keskuksia on yhteensä 15. Lisätietoja: www.ely-keskus.fi

ProAgria-keskukset

ProaAgria-keskukset ovat maatalouden nauvontajärjestön alueellisia organisaatioita. ProAgria-keskuksia on yhteensä 16. Osa keskuksista on ruotsinkielisiä ja niiden maantieteelliset toiminta-alueet ovat vähintään osittain päällekkäiset suomenkielisten keskusten kanssa. Lisätietoja: www.proagria.fi

FADN-alueet

FADN-aluejakoa käytetään pääasiassa EU-yhteyksissä (FADN = Farm Accountancy Data Network). Suomen FADN-alueet on muodostettu maakuntajaon pohjalta seuraavasti:

– Etelä-Suomi (Ahvenanmaa, Etelä-Karjala, Itä-Uusimaa, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi)

– Sisä-Suomi (Etelä-Savo, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo)

– Pohjanmaa (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa)

– Pohjois-Suomi (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)

Tukialueet

Suomi on jaettu maataloustukien hallinnointia ja maksatusta varten tukialueisiin. Rakennekehitys-palvelussa käytetään seitsemää tukialuetta: A, B, C1, C2, C2p C3, C4.

Niistä B-alue voitaisiin jakaa edelleen ulko- ja sisäsaaristoalueisiin, Ahvananmaahan ja muuhun B-alueeseen. Myös C1- ja C2 -alueilla on saaristoalueensa. C3-alue koostuu neljästä ja C4-alue kahdesta  pienemmästä alueesta. Tukialuekartta löytyy esim. Maaseutuviraston sivuilta.

Maaseututyypit

Maaseutupolitiikan alueellisen suunnittelun ja toteuttamisen pohjana käytetään maaseudun luokittelua kolmeen eri maaseututyyppiin: kaupunkien läheiseen maaseutuun, ydinmaaseutuun ja harvaan asuttuun maaseutuun. Kaupungit ovat tyypittelyssä omana luokkanaan. Maaseututyypittely on kuntapohjainen.