Tunnusluvut

Vaikutusanalyysi-palvelussa toimenpiteiden vaikutusta voi tarkastella keskeisten tuloslaskelmaraportin ja tunnuslukuraportin erien perusteella.

Investointien ja investointiavustusten vaikutustarkastelu perustuu tunnuslukuihin, jotka määritetään taselaskelman ja kassaperusteisen maksuvalmiusraportin erien perusteella.

  1. TULOSLASKELMA
    Kannattavuuskirjanpidossa käytettävät laskelmakehikot perustuvat Yritystutkimusneuvottelukunnan suosituksiin. Yritysten yksittäiset tulo- ja menoerät kohdennetaan suoriteperusteen mukaisesti tuotoiksi ja kustannuksiksi sille vuodelle, jolloin tuotanto on aikaansaatu.

OIKAISTU TULOSLASKELMA

+ Myyntituotot
+ Tuet
= LIIKEVAIHTO
+ tuotevarastojen ja kotieläinomaisuuden lisäys
– tuotevarastojen ja kotieläinomaisuuden vähennys
+ sisäiset siirrot (luovutukset) sekä välituotteiden tilakäyttö
+ maa- ja puutarhatalouden muut tuotot
= KOKONAISTUOTTO
– muuttuvat kulut (sisältäen tilakäytön)
– kiinteät kulut
– yrittäjäperheen palkkavaatimus
= KÄYTTÖKATE

  1. TUNNUSLUKURAPORTTI

YRITTÄJÄTULO

Yrittäjätulo jää kokonaistuotosta yrittäjäperheen työpalkaksi ja oman pääoman koroksi.

Yrittäjätulo on tulokäsite. Sitä laskettaessa ei oteta huomioon yrittäjäperheen tekemän työn ja oman pääoman käyttömääriä ja niiden muutoksia. Näin se ei kuvaa yritystoiminnan kannattavuutta tai kannattavuuskehitystä.
Yrittäjätulo = Nettotulos + yrittäjäperheen palkkavaatimus

Yrittäjätulo = Kokonaistuotto – kustannukset ilman yrittäjäperheen palkkavaatimusta ja oman pääoman korkovaatimusta

KANNATTAVUUSKERROIN

Kannattavuuskerroin osoittaa, kuinka yrittäjälle jäänyt yrittäjätulo riittää kattamaan omalle työlle ja omalle pääomalle asetetut palkkavaatimuksen ja oman pääoman korkovaatimuksen.

Kannattavuuskerroin=Yrittäjätulo / (yrittäjäperheen palkkavaatimus + oman pääoman korkovaatimus)

Kun kannattavuuskerroin on 1,00, omalle työlle ja omalle pääomalle korvaukseksi jäävä yrittäjätulo on yhtä suuri kuin näille tavoitteeksi asetetut palkka- ja korkovaatimukset. Jos kannattavuuskerroin on tätä pienempi, omalle työlle ja pääomalle on jäänyt tavoitteita alhaisemmat korvaukset.

Kannattavuuskerroin kuvaa tuotannon kannattavuutta ja kannattavuuskehitystä, sillä se ottaa huomioon myös työn ja pääoman käyttömäärissä tapahtuneet muutokset. Tuotannontekijöistä omaa työtä ja omaa pääomaa käsitellään tasavertaisena kannattavuuskerrointa laskettaessa, kummallakaan ei ole etuoikeusasemaa toiseen nähden.

TYÖTUNTIANSIO
Työansio kuvaa yrittäjäperheen maataloustyölle saamaa työtuloa. Työansiota laskettaessa yrittäjätulosta vähennetään oman pääoman korkovaatimus, joka on siten tuotannontekijänä asetettu etusijalle työpanokseen nähden.

Työansio = Yrittäjätulo – oman pääoman korkovaatimus
Työtuntiansio lasketaan suhteuttamalla työansio tehtyjen työtuntien määrään. Saatua työtuntiansiota voidaan verrata esim. palkansaajan tuntiansioon. Tunnuslukua tarkasteltaessa on huomattava, että omalle pääomalle on jo saatu laskentakorkovaatimuksen mukainen tuotto.

Työtuntiansio = Työansio / työtuntimäärä

KOKONAISPÄÄOMAN TUOTTOPROSENTTI

Kokonaispääoman tuotto kertoo paljonko yritys tuottaa korkoa toimintaan sijoitetulle koko pääomalle.

Kokonaispääoman tuotto = Nettotulos + korot ja rahoituskulut

Kokonaispääoman tuottoprosentti lasketaan suhteuttamalla kokonaispääoman tuotto taseen loppusummaan. Se osoittaa koko pääomalle saatavan koron. Kokonaispääoman tuottoprosenttia voidaan verrata vieraasta pääomasta maksettavaan korkoon.

Kokonaispääoman tuottoprosentti = 100 * (Nettotulos + korot ja rahoituskulut) / taseen loppusumma

OMAVARAISUUSASTE

Omavaraisuusaste mittaa yrityksen vakavaraisuutta. Se lasketaan suhteuttamalla vuoden lopun oma pääoma varojen koko määrään.

Yritys on sitä vakavaraisempi, mitä korkeampi on sen omavaraisuusaste.

Omavaraisuusaste = 100 * Oma pääoma / taseen loppusumma