Vaikutusanalyysi

Taloustohtorin Vaikutusanalyysi -palvelussa vertaillaan erilaisten toimenpiteiden vaikutuksia yritysten talouteen. Laskentajärjestelmä luokittelee yritykset esim. investoiviin ja ei investoiviin yrityksiin, jonka jälkeen vertaillaan näiden kahden ryhmän talouskehitystä. Vaikutusanalyysi-palvelussa voi vertailla myös esim. investoineiden ja ei-investoineiden yritysten talouskehitystä. Samoin voi vertailla investointiavustuksilla investoineiden talouskehitystä niihin, jotka ovat investoineet muulla rahoituksella kuin investointiavustuksilla.

Investointien talousvaikutusten vertailu
Yritykset jaetaan investoiviin ja ei-investoiviin. Investointiaktiivisuus perustuu investointiaste -tunnuslukuun, jossa investointirahamenot on suhteutettu yrityksen taselaskelman koko pääoman määrään vuoden alussa. Aktiivisiin lukeutuvat yritykset, joiden neljän vuoden keskimääräinen investointiaste kuuluu korkeimpaan neljännekseen koko tilajoukosta. Vertailuryhmään kuuluvat ne, joiden investointiaste kuuluu alhaisimpaan neljännekseen. Investointien talousvaikutuksia analysoidaan liukuvina kahdentoista vuoden ajanjaksoina. Kunakin kahdentoista vuoden tarkastelujaksona yrityksistä haetaan investointiaktiiviset ja passiiviset. Kunkin jakson vuodet 4-7 käytetään yritysten jakamiseen investoineisiin ja ei-investoineisiin, investointiasteen perustuen. Seuraavat kaksi vuotta ovat sopeutumisaikaa ja jakson viimeiset kolme vuotta käytetään investoinnin vaikutuksen analysointiin. Tarkastelujakson ensimmäisen kolme vuotta käytetään ryhmien investointiasteen lähtötason määrittämiseen. Ryhmien lähtötasot otetaan huomioon investoinnin vaikutuksen analysoinnissa.

Investointiavustusten talousvaikutusten vertailu
Investointiavustusten talousvaikutuksia määritettäessä menetelmä on sama kuin investointien talousvaikutuksia tarkasteltaessa. Tässä seurataan investointiavustuksilla investointeja tehneiden talouskehitystä. Vertailuryhmänä on yritykset, jotka ovat investoineet suhteessa taseeseen eniten, mutta ilman investointiavustuksia.